MOGUL Driving CUP Sosnová 2017

Můj věrný přítel, rampouch u nosu, mě provází celý čtvrtý závod amatérského klání MOGUL Driving Cupu, který čím dál více navštěvují soudobé "hvězdy" motoristických mistrovství republiky. Rád bych si sedl, ale na sněhem zavátých tribunách není kde. Do Sosnové mě přiváží kamarád Koník, kterého čtenáři PumaTripu dobře znají z předešlých vyprávění.

Chcete se svézt na tom "Mogulu", o kterém ostatní kamarádi tak často mluví? Můžete jet se svým běžným autem a riskovat karambol nebo si koupit něco jen na hraní anebo si můžete pronajmout auto přímo na daný závod.

Koník volí tu třetí možnost. Pronajímá si vůz Ford Fiesta Cup od Driving Academy týmu patřící soutěžáckému klanu Semerádů. Součástí zapůjčení vozidla je i drezúra v tréninku. Zlepšení na časech je vidět během pár minut jízdy.

"Vidíš ty pneumatiky, tak na ty jeď a pak kolem nich…, nééé do nich." Kárá v tréninku Koníka Nitram Daremes, "Řek" s občanským jménem Martin Semerád. Posléze ukazuje své postřehy v praxi za volantem Škody Octavie.

Po volném tréninku přihlášení jezdci nastupují do kvalifikace, která rozřadí závodníky do jednotlivých rozjížděk. Koník si vyjíždí tu první skupinu. Částečně i proto, že je pomalejší z dvojice dělících se o půjčenou sedačku Fiesty. Já sleduji i ostatní známé tváře z Ford srazů či slalomů, jenž Mogul navštěvují v hojném počtu.

Jízda na zmrzlé vozovce je řidičský očistec. Na každém dalším kilometru je to boj s nepřítelem, který bije, dusí, vozu láme klouby a pilotům vytřásá duši z těla.

Stačí jedna zatáčka a Eltonova Puma už visí zblízka na zadku BMW. Vidím na řidiči bavoráku jak mu cvakají půlky. Elton ho bere venkem i s jeho turistickým tempem, na další rovince se pilot roztočené vrtule ještě snaží, ale po pár zatáčkách mizí ze zrcátek. To budou ty nové Nokiany, o kterých Jindra (přezdívaný Elton) v depu hovořil.

Pod horkými koly soutěžních vozů nastává obleva. Zamrzlý asfalt se postupem času mění na špinavou břečku. Stěrače stírají, nic není vidět. Rozčiluje se nejeden řidič. O krkolomné situace není nouze. Asi nejvíce by o tom mohl vyprávět Tomáš Bok. S Cliem se překuluje na střechu. Táta Pavel bere situaci sportovně a pro autoslalomy připraví jiné auto.

Slibné místo na sledování dění je dřevěný most. Je odtud náležitý výhled na celý areál a navíc je blízko paddocku, takže se tam schází početná skupina čumilů. Jen to focení odtud by mohlo být zajímavější.

V průběhu dne s lepšími povětrnostními podmínkami se zlepšují i časy soutěžících. Koník stoupá pořadím až na osmé místo. Ostatní se nenechávají zahanbit. Ostré gestikulace nezapře "vousáče" PaulP při promlouvání do duše Honzy "Zuba" Zubatého. Co mu asi říká? Možná citát génia řízení Waltera Röhrla: "S autem se nezachází jako s lidskou bytostí. Auto potřebuje lásku!" Nakonec si oba v sibiřské zimě dojíždí pro životní výsledek ve své kategorii. O jejich stupních vítězů se dozvídáme až z auta cestou zpět domů, kdy zmrzlí jak sokolí trus zkoušíme namačkat na telefonu online pořadí.

Absolutním vítězem klání se stává… Jíří Petrášek s notné otlučenou Octávkou.

FOTO

- Mogul Driving Cup Sosnová (Jan Havlát)

PARTNEŘI FORD PUMA CUPU
 
Chtěl bych poděkovat partnerům, kteří drží přízeň s námi a podporují nás věcnými dary.umou navštívená místa: Nürburgring Nordschleife, European Ford Puma Meeting Valkenburg, FordFair in Silverstone, Stelvio Pass, 15 Jahre Ford Puma Dorsel, Isle of Man, Hungaroring, Lausitzring, Transfagarasan, Romantische Strasse, 20 Jahre Ford Puma Köln, Grossglockner Hochalpenstrasse... Fordem tam, vlakem zpět rulezzz...