Vinobraní a Historici v Roudnici 2015

Na počátku všeho byla akce nazvaná "Roudnice na řece času". Jednalo se o staročeský jarmark spojený s vinobraním a jinými doprovodnými programy. To byl jen krůček k uspořádání výstavy veteránů v rámci vinobraní. Letos byl čtrnáctý ročník již tradičního srazu historických vozidel Historici v Roudnici se spanilou jízdou regionem pod památným vrchem Říp, která přitahuje pozornost a kde praotec Čech stanul a pravil: "To je ona, země zaslíbená, mlékem a strdím oplývající!".

Zúčastnili jsme se. Každého z nás láká něco jiného. Na původním vévodském sídle rodiny Lobkowiczů nacházíme stánky s občerstvením, živou hudbou a čerstvým burčákem. V zámku lze ochutnávat vína či poslouchat festival hudby. Korzujeme po Karlově náměstí. Proplétáme se nemalým množstvím starých automobilů a motocyklů. Nalézáme především stroje z české provenience: Pragovky, Aerovky, Škodovky, ale i zahraniční oldtimery. Rozruch u dam způsobil pohled na kompaktní rozměry poválečné tříkolky BMW Isetta. Zvláštní prostor dostává nejstarší dopravní prostředek srazu, dědeček automobil Laurin a Klement.

Nadšeni jsme ze soutěže elegance, přehlídky módy minulé. Prvorepublikové kostýmy dávají vzpomenout starým černobílým filmům. Mladší oblečení je často co dům dal. Místní modelové a modelky se (ne)dělí na dva typy: Na ty dobře oblečené a na ty dobře, že jsou oblečené. Všichni byli ti první. Sympatie poroty získává nevěsta s ženichem.

Stroje startují. Náměstí i přilehlé areály se plní modravým dýmem. Neklamné znamení výjezdu na jízdu po okolí a náš návrat z romantické minulosti do počítači řízené současnosti.

Bonusem akce jsou zpřístupněné vybrané roudnické kulturní památky: Zámecká kaple, hrad, městská věž Hláska, kaple sv. Josefa a Viléma a Kostel Narození Panny Marie.

FOTO:

Vinobraní a Historici v Roudnici

PARTNEŘI FORD PUMA CUPU
 
Chtěl bych poděkovat partnerům, kteří drží přízeň s námi a podporují nás věcnými dary.umou navštívená místa: Nürburgring Nordschleife, European Ford Puma Meeting Valkenburg, FordFair in Silverstone, Stelvio Pass, 15 Jahre Ford Puma Dorsel, Isle of Man, Hungaroring, Lausitzring, Transfagarasan, Romantische Strasse, 20 Jahre Ford Puma Köln, Grossglockner Hochalpenstrasse... Fordem tam, vlakem zpět rulezzz...