Legendy 2017

Ford Puma poprvé na legendách! Automobilová výstava Legendy, jež si vybudovala mezi veřejností za poslední roky značnou popularitu, zřejmě ztratila trochu na váze. Po předchozích letech, kdy jsem slyšel na výstavu jen slova chvály, přihlásil jsem svůj vůz na český Goodwood festival i já.

Držím se hesla: "Nejhezčí pohledy na auta jsou v pohybu." Pro jednou dělám výjimku, i když v případě mé Pumy tak trochu nedobrovolně. Při přihlášce na motoristickou slavnost v Bohnickém ústavním parku totiž zaškrtávám i možnost zúčastnit se exhibiční jízdy, kterou ovšem nemám potvrzenou a tak jí nevyužívám.

Páteční podvečerní příprava plochy probíhá v klidu a pohodě, tak aby bylo na sobotní hlavní program vše hezky připraveno. Následující ráno mě šokuje holohlavý pán s vizáží motorkáře po přechodu. Zalíbilo se mu mé místo a rozhodl se mě vyhodit! S odstupem času si pomalu říkám: "Buď rád, že tě nesmyslně neodtáhli jako jiného účastníka mezi Fordy a nechali tě aspoň přeparkovat!" Seriálový hrdinové Bodie a Doyle, agenti CI5, které vyznává za své modly, by si teď jistě klepali na čelo, kam se poděly morální hodnoty. Myšlenka: Přijedu poslední a ještě si vyskakuju! Pochopitelně jsem z tohoto chování otrávený jak hadí zuby před kousnutím. Pomocnou ruku a azyl mě i Pumě podávají členové Ford-team.cz. Tímto jim děkuji za čestné místo mezi nimi a příjemnou konverzaci.

Očekávají se velké návštěvy, a to i přes poměrně vysokou cenu vstupného. Mezi návštěvníky brzy přijdou i rodinní známí či kamarádi odevšad. Legendy jsou jedinečná akce, jak ukázat, něco málo z toho co mě baví v blízkosti Prahy. 

Areál parku je důstojné místo pro všechny věkové kategorie vystavených čtyřkolých miláčků. Oceňuji, že pod koruny stromů je stín, kam se může každý návštěvník schovat před rozpálenými slunečními paprsky.

Během prohlídky vzrušeně komentujeme celou plejádu Fiest. Všech sedm generací pohromadě. Potěšil mne pohled na Ford Escort Cosworth nebo Ford GT, jehož slavnější předchůdce jsme viděli cca před týdnem s Péťou ve Filadelfském muzeu historických aut. Tyto skvostné automobily stály v sekci prodejce AMB, který jinak dovezl ukázat především prodejní nové Mustangy.

V hlavní expozici se nachází jedinečná, ale poměrně nová Pagani Huayra. Mě osobně se více zamlouvá Alfa Romeo 6C či Ferrari Testarossa, skutečné legendy.

A co ostatní vystavovatelé? Někteří pojali výstavu, tak jak název napovídá a snažili se představit pěkné historické kousky oldtimerů a youngtimerů (BMW a Mercedes-Benz). Jiní a to bohužel většina, výstavní plochy zaplňují především novými předváděcími vozy. Sem tam jako kompars objevujeme nějakou pěknou raritu, ale to nám všem přijde při ceně vstupenky a tématice výstavy zatraceně málo.

Prima byla krátká rychlostní zkouška. Aplaus zpoceného publika vzbudilo představení četníků ze St. Tropez v dobových kostýmech. Pokud jste se dobře dívali, projel alejí stromů i Fantomas. Exhibiční jízdy vystřídali na rychlostní dráze závodní speciály. Dunění motorů se pak rozléhalo po celém parku.

Nedělní den probíhá jako přes kopírák. Jen ty davy lidí se zmenšili na desetinu. Mám více prostoru fotit, nikde se netvoří fronty a i ta nálada je hned o trochu lepší. Když mátě štěstí jako já, všimnete si i poloboha českých rallye Emila Trinera. Jeho vyhlášené jezdecké kousky mu stále drží množství nadšených obdivovatelů.

Víc než textem pokochejte se prosím přiloženou fotogalerií…

FOTO

- Legendy Praha (Jan Havlát)

PARTNEŘI FORD PUMA CUPU
 
Chtěl bych poděkovat partnerům, kteří drží přízeň s námi a podporují nás věcnými dary.umou navštívená místa: Nürburgring Nordschleife, European Ford Puma Meeting Valkenburg, FordFair in Silverstone, Stelvio Pass, 15 Jahre Ford Puma Dorsel, Isle of Man, Hungaroring, Lausitzring, Transfagarasan, Romantische Strasse, 20 Jahre Ford Puma Köln, Grossglockner Hochalpenstrasse... Fordem tam, vlakem zpět rulezzz...