Pedal Planet Praha 2024

Tak trochu jiné muzeum aut. Ničit je přísně zakázáno, něžně hladit je dovoleno. O muzeu Pedal Planet jsem už krátký čas věděl. Doposud byla dítka na návštěvu ještě malá. Teď nastal čas, že i ratolesti by si mohli návštěvu užít.
 
Samotná čtvrť Kampa s Čertovkou, nejužší uličkou, Karlovým mostem, Lennonovou zdí a různými zákoutími nabízí pouličním cestovatelům mnoho možností kam zavítat. Není divu, že se v muzeu šlapacích autíček opravdu snaží. Budova sídlí v pěkném areálu, kterému dominuje sousoší Davida Černého nazvané Čůrající postavy.
 
Od sousoší se přesouváme v rámci areálu trochu více do nitra dle dobře značených šipek. Jako předkrm před námi stojí venkovní exponát v podobě červené "otevřené rikši". Po otevření skleněných dveří muzea nás učaruje dětský svět mini vozidel. Rozdělení expozic je jednoduché a přehledné. V přízemí se dozvídáme o vývoji dětskou silou poháněných mini strojů. Od dřevěných po plechové až aktuálním plastovým. V hale nacházíme i nejlepší kousky včetně exkluzivní předválečné formule Auto Union stojící na čestném místě v prosklené vitríně, které dělá kompars několik "doutníkových" Ferrari.
 
 
V takzvané jeskyni nalézáme malý kinosál. Zrovna běží krátký film o dnes již reinkarnované francouzské značce Bugatti. Tvůrci muzea nemají snadnou práci. Bývalé hračky získají často v zuboženém stavu. Celková repase je pak často kusová výroba úplně nové hračky podle původního základu.
 
V patře jsou vystaveny vozítka rozdělená podle států zrodu jejich dospělé předlohy. Mají zde newyorské žluté taxi, italskou pětistovku či Fantomasovu francouzskou DS. Nechybí ani variace na Vespy a Harley-Davidson Indian. Německo a Velká Británie jsou zastoupeny replikami Mercedesů, Porsche a Volkswageny resp. Rolls-Royci, Jaguary a Triumphy. Nechybí ani provenience ze Sovětského svazu a východního bloku. V této části je vystaven i nezničitelný zelený Moskvič. Jeden takový kousek jsme s bratrem v osmdesátých letech minulého století také vlastnili. Pamatuji si jej s oranžovou barvou a bez světel. Zažili jsme s ním spousty legrace a závodů, než jsme z něho vyrostli.
 
Mým dětem se nejvíce líbí Škoda 1000MB, kousek věnovaný firmou Czech Pedal Cars. Tohle autíčku nejenže hezky vypadá, ale i svítí a troubí. Dle ceníku stojí bratru nějakých 26 tisíc Kč!
 
Za tuhle pěknou podívanou jsem v rámci vstupného do Pedal Planet zaplatil 250 Kč. Děti do 4 let jsou gratis. Během návštěvy jsem se vrátil do dětských let, viděl zase něco neokoukaného. Až Vás pražské památky a parky omrzí, vyzkoušejte. Bude se tam na Vás těšit usměvavý personál.
 
FOTO
Pedal Planet (Jan Havlát)
 
PARTNEŘI FORD PUMA CUPU
 
Chtěl bych poděkovat partnerům, kteří drží přízeň s námi a podporují nás věcnými dary.umou navštívená místa: Nürburgring Nordschleife, European Ford Puma Meeting Valkenburg, FordFair in Silverstone, Stelvio Pass, 15 Jahre Ford Puma Dorsel, Isle of Man, Hungaroring, Lausitzring, Transfagarasan, Romantische Strasse, 20 Jahre Ford Puma Köln, Grossglockner Hochalpenstrasse... Fordem tam, vlakem zpět rulezzz...