Noc na Karlštejně 2015 a silničky v podhradí… Nejlepší trasy v Čechách (díl 4)

Nechceš na Karlštejn, volají mi rodiče? Dlouho jsme tam nebyli. Jasně, rád. Scházíme se večer poslední srpnové středy na Zbraslavi, odkud všichni společně jedeme za letním výletem do dějin. Na záchytném parkovišti nás vítá cedule hrad 2.5km, 30 minut. Paráda, máme 20 minut do námi rezervované prohlídky. To dáme ne?

 

Karlštejn, v obrozenecké době nazýván také Karlův Týn, je vesnice pod středověkým hradem, nacházející se v okrese Beroun, uprostřed Chráněné krajinné oblasti Český kras jihozápadně od hlavního města České republiky, Prahy.

 

 

Jdeme vstříc již viditelně ospalému životu v předhradí. Všude je po zavíračce. Cestou hustě lemují restaurace a stánky se suvenýry. Sportovní okamžik vrcholí zakoupením lístků na večerní prohlídku s překvapením. Huhlající průvodce nám otvírá historii a taje gotické pevnosti vybudované v roce 1348, zaujímající výsostné postavení mezi českými hrady a zámky. Pevnost Karlštejn je monumentální symbol zlatého věku a odkaz kulturního dědictví našich předků. Hrad nechal postavit náš nejvýznamnější panovník český král a římský císař Karlem IV. Místo uložení královských pokladů, sbírek svatých relikvií a říšských korunovačních klenotů. Genius loci velikána dovršuje svit úplňku a dvanáct karlštejnských panen lákajících nás k setrvání.

 

https://www.hradkarlstejn.cz/

 

Po tomto sympatickém zážitku si říkám, proč neuskutečnit další díl ze seriálu: Nejlepší silnice u nás, jež mi leží již delší dobu v hlavě. Apropos, o pár týdnu později mám o víkendu čas. Osiřím. Tak proč nevyrazit za pěknou zábavou na klikaté silničky v okolí podhradí? Na poklidný výlet po okolí podél třpytivé hladiny řeky Berounky.

 

NEJLEPŠÍ TRASY V ČECHÁCH (díl 4: okolí Karlštejna)

 

Vracím se na místo činu. Putování startuji v Černošcích, kde na vlakové zastávce v mém dětství měli tu nejlepší zmrzlinu v okolí. Nad Lety je vozovka samá záplata, obdobně jako chlapecké tepláky. To mnohem hezčí cesta začíná za Rovinou odkud jedu pěknou klikaticí, jež kopíruje koryto toku.

 

Dvoustopým strojem času přeskakuji dějiny. Dostávám se spletí zatáček z temného středověku hradu císaře Karla IV. Přes obec Srbsko dojíždím na divoký západ vápencového lomu Velká Amerika. Úbočím kopců nad údolím Berounky drandím zákrutami. Z jedné strany sráz, z druhé skála. Bývalá těžební oblast je se zákazem vstupu. Chráněná je od silnice policisty, kteří zde vybírají svůj desátek. Není, kde zaparkovat! Chtěl jsem si prohlédnout z vrchu trempy zbožňovanou, dnes turisty zprofanovanou a hojně navštěvovanou oblast českého Grand Canyonu. Masovost se podepisuje na rázu přírody. Po očku vyhlížím Clinta Eastwooda a jeho kolty proklatě nízko u pasu. Cválá vdáli na koni. Ombré pistolnický souboj odkládá na později.

 

Tím česká historická stezka do času minulých končí. Vracím se zpět do světa čísel a bitů. Zpět do počítači řízené doby. Hlavní město Praha už rozevírá svými obchvaty dlaně. Vítej cizinče.

 
PARTNEŘI FORD PUMA CUPU
 
Chtěl bych poděkovat partnerům, kteří drží přízeň s námi a podporují nás věcnými dary.umou navštívená místa: Nürburgring Nordschleife, European Ford Puma Meeting Valkenburg, FordFair in Silverstone, Stelvio Pass, 15 Jahre Ford Puma Dorsel, Isle of Man, Hungaroring, Lausitzring, Transfagarasan, Romantische Strasse, 20 Jahre Ford Puma Köln, Grossglockner Hochalpenstrasse... Fordem tam, vlakem zpět rulezzz...